Suomeksi

Pertti Jalava (Syntynyt Turussa 4. toukokuuta 1960) on säveltänyt lukuisia teoksia orkesterille ja erilaisille kamarikokoonpanoille, mm. kuusi sinfoniaa, useita orkesterisäestyksellisiä konserttoja ja laajan tuotannon kamarimusiikkia. Hän on säveltänyt runsaasti musiikkia myös big bandille sekä omille yhtyeilleen, joissa hän on toiminut rumpalina ja kosketinsoittajana, lisäksi tuotantoon kuuluu joitakin teoksia kuorolle.

Jalava on voittanut useita palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä sävellyskilpailuissa teoksillaan orkesterille, jousiorkesterille, puhallinorkesterille, kamariyhtyeille, jazz-yhtyeille, big bandille ja kuorolle. Viimeisimpänä Kotkan kaupungin palkinto kansainvälisessä Uuno Klami sävellyskilpailussa marraskuussa 2019, teoksesta: Konsertto alttoviululle ja orkesterille.
Hänen teoksiaan on esitetty Suomen lisäksi Puolassa, Ruotsissa, Italiassa, Unkarissa, Hollannissa, Belgiassa, Serbiassa sekä USA:ssa (New York, Pohjois-Carolina, Virginia, Texas ja Washington).

Vaikka Jalava tyylillisesti pitääkin kaksi musiikkinsa pääaluetta (jazz / kamari- ja orkesterimusiikki) erillään ryhtymättä ns. cross-overiin hän antaa vaikutteitten liikkua molempiin suuntiin, ja niissä voi havaita monia yhteisiä piirteitä: rytmin ja melodian tärkeä rooli, polyfonia, kuvallinen kerronnallisuus ja tapahtumien runsaus.

Musiikkinsa päämääriksi Jalava on linjannut tunneilmaisun ja kerronnallisuuden. Näihin pyrkimyksiin eivät minkäänlaiset kiellot istu. Kauneutta korostamaan tarvitaan joskus rumuutta: vääristyneitä harmonioita, vihlovia sointeja ja agressiivisia rytmejä. Toisaalta näitten negatiivisten viestien voimakas kokeminen edellyttää vastapainoksi myös häpeilemätöntä kauneutta.
Rytmi on Jalavan musiikissa tärkeässä roolissa. Se on usein motorista ja monasti epäsymmetristä. Toisaalta mietiskelevyys tai jonkinlainen leijuvan irtonainen tunnelma on myös tunnusomaista hänen musiikilleen.
Vaikka Jalava on käyttänyt useimmissa taidemusiikkiteoksissaan lähtökohtana kaksitoistasävelriviä hän kuitenkin tuo teoksiinsa tonaalisuuden tuntua. Uusimmissa teoksissaan hän usein lähtee seuraamaan musiikin luonnetta tai muita laatimiaan metodeja, jättäen rivitekniikan toissijaiseksi. Jalava ei myöskään väheksy elämän ja musiikin suolaa, huumoria.

Jalava on opiskellut sävellystä – ja ylipäätään musiikkia – lähes täysin ilman ohjausta. Vuonna 1993, ehdittyään luoda jo laajan rock- ja klassisvaikutteisen ohjelmiston jazz-yhtyeilleen hän opiskeli näyttämömusiikin sävellystä yhdysvaltalaisen Craig Bohmlerin opastuksella Suomen Musiikkiteatteri ry:n puolivuotisella kurssilla. Lopputyönään Jalava sävelsi kamarioopperan “Paratiisi”.
Käännekohdaksi muodostuneen kurssin jälkeen Jalava aloitti aktiivisen itseopiskelun ja osallistui Turun Filharmonisen orkesterin ja Turun Yliopiston sävellyslaboratorioihin vuosina 1994, 1996, 1998.
Vuodesta 2001 Jalava on toiminut päätoimisena säveltäjänä.

Jalava on tuottanut viisi omaa musiikkiaan sisältävää, laajalti kiittäviä arvosteluja saanutta albumia:
In the Wind 2007 teoksia jousiorkesterille ja solisteille (piano ja huilu),
Peppe Jalava Band: Go to the Beach 2010 Jalavan säveltämää progressiivista rockia ja jazzia
Into a Warm Night 2015 teoksia kamarikokoonpanoille
Peppe Jalava Band : A Guided Tour in the Kuiper Belt 2016

And I left the Door Open 2023 teoksia kamarikokoonpanoille
Myös kitaristi Patrik Kleemola, Chorosynthesis kuoro (USA) ja Sibis Big Band ovat levyttäneet Jalavan musiikkia.
Lisäksi YLE on taltioinut runsaasti Jalavan musiikkia.

Pertti Jalavalle myönnettiin vuoden 2023 alusta lähtien taiteilijaeläke tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta taiteilijana.

Takaisin sivun alkuun